Kutná Hora – Az egykori Sedlecky-kastély a régi sörgyárral

Sedlecky-kastély 2

Kutná Hora Sedlec kerületében, az egykori cisztercita apátság területén, a Nagyboldogasszony székesegyház és a Mindenszentek templomával szemben a Zámecká, Vitézná és a Nad Sady utcák által közrefogott területen állt a hatalmas Sedlecky-kastély, amelyben a ciszterciták által 1530-ban létrehozott sörfőzde működött. Miután 1783-ban II. József császár bezáratta a Mindenszentek-templomát és a Nagyboldogasszony székesegyházat, így a cisztercita szerzetesek a Sedlecky-kastélyba rendezkedtek be, ahol a Szent Fülöp és Jakab kolostor templom vette át a plébániájuk szerepét, a többi épületben pedig sörfőzdét üzemeltettek. A barokk stílusú plébániát 1817-ben lebontották, ma már csak a torony és az északi oldalon álló barokk szobrok árulkodnak egykori létezéséről.

Sedlecky-kastély 1

1820-ban a birtokot a Schwarzenberg család vásárolta meg, és folytatta tovább a sörfőzés hagyományát. A Sedlecky-kastély épületeit 1864-ben angol gótikus stílusban újították fel. A sörfőzde 1943-ig működött. 1948 után is, a kommunizmus idején a sörgyár változatlanul a Schwarzenberg királyi család hercegeinek (III. Károly, IV. Károly, V. Károly és VI. Károly herceg) a tulajdonában maradt, de államosították, és mezőgazdasági gépgyártó-javító üzemként működött, mivel a kommunisták nem igen rajongtak a sörért, inkább a vodkát részesítették előnyben. Ezt követően az 1970-80-as évektől a Sedlecky-kastély egykori megjelenése rengeteg változáson esett át a bővülő közúti alakítások és új szomszédos épületek felépítése következtében. Csak az egykori pihentető és erjesztő pincék, a kastélypark díszmedencéje, valamint az udvar közepén álló, neoreneszánsz-gótikus stílusú középkori magtár árulkodik a kastély egykori múltjáról.

az egykori kastély a díszmedencével: a kastély a díszmedencével

a kastély egykori medencéje

A magtár: a magtár

A magtár a terület legértékesebb épülete, amelyet a XIX. század második felében maláta házzá alakítottak át.

egykori épületek és magtár

A területet különböző korokban felhúzott épületek alkotják, az épületek alapjában gótikus-barokk stílusúak, az egykori gótikus maradványokat nagyjából minden épület megőrizte. Az egykori kastély területének jelenlegi tulajdonosa Jan Chejn, egy cseh akadémiai festő és restaurátor, aki 2010-ben vásárolta meg, és a helyreállítását követően ismét tervezi tovább folytatni itt a régi sörfőzés mesterségét. Ma már a régi kastély néhány épülete lakóházként üzemel, némelyik épületben pedig szükséglakások vannak kialakítva (a Zámecká utca felőli részen). A kastély nagyobb városi rendezvényeken, pl. húsvétkor és sörfesztiválok idején nyílt program keretében látogatható, és ekkor megkóstolhatók a régi híres sedleci sörmárkák: a Ctrnáctka világos, és a félig sötét-világos Kostnicky sör, amelynek névadója a Mindenszentek templomának csontkamrája.

egykori kastélyépület 1

egykori kastélyépület 2

Bővebb képek a kastélyról: https://www.flickr.com/photos/130780687@N06/sets/72157648075272943/

Forrás: http://www.dumazahrada.cz/blog/kauza/20721-sedlec/

a